Skip to content →

Sunt med hjemmelaget barnemat

Lurer du på hvilken mat du skal gi babyen eller barna dine? Gå i hovedsak for hjemmelaget barnemat, noe enkle løsninger skader aldri, men ikke la hoveddelen av måltidene til barna dine bestå av industrialisert hurtigmat. Du trenger ikke å være Gordon Ramsay for å lage sunn, spennende og kreativ barnemat.

Hjemmelaget barnemat trenger heller ikke å være dyrt. Alt du trenger er en stavmikser, rene råvarer og viljen til å lage god mat. Det trenger heller ikke å ta lang tid, og hvis du lager i store porsjoner kan du fryse det ned i mindre porsjoner til senere anledninger.

Til de aller minste holder det med å lage pure og mos av kokte grønnsaker, eller frukt og bær. Du kan for eksempel blande:

  •         Potet og søtpotet.
  •         Blomkål og brokkoli.
  •         Potet og blomkål.
  •         Gulrot og gresskar.
  •         Eple og quinoa.
  •         Squash og avokado.

Viktig med gode fettkilder

Bruk gode fettkilder i maten du lager til barna dine. Gode kilder til sunt fett er ekte meierismør og kaldpressede oljer som olivenolje og kokosolje. Linfrøolje er i tillegg en god kilde til plantebasert Omega-3. Det er mange fordeler med å lage hjemmelaget barnemat. Du har full kontroll over hva barnet ditt spiser er det aller viktigste. Mye av den industrielle barnematen inneholder sukker, ofte skjult som konsentrat fra juice eller søtningsstoffer, og er generelt veldig næringsfattig.

Mange eksperter på barnemat sier at den industrielle barnematen inneholder akkurat nok til at barnet ditt kan vokse, men inneholder ingenting som bygger og bevarer kroppen. Er det noe alle vet så er det at små barn trenger mye næring og energi for å vokse, og den mest optimale næringen får de fra rene råvarer.

Barn skal heller ikke ha mye sukker, dette kan være svært skadelig for utviklingen, men i dag for de fleste barn i den vestlige verden mer sukker enn hva de trenger på en uke gjennom en frokost.

Skap matglede for barn

Når barna blir eldre må du også tenke på at du skal skape matglede for dem. La dem være med på kjøkkenet og spise den maten som de voksne får. NB: barn det første året skal ikke ha honning, spinat, rødbeter for eksempel. Vær også forsiktig med nøtter, spesielt hvis det er nøtteallergi i familien. Har dere mistet oversikten over økonomien i småbarnstiden vil fordelene med å refinansiere være at du får en billigere lånesum.

Babygrøt kan du lage selv

Skal barn ha babygrøt? Der er svarene delte, men du trenger ikke å gi barnet ditt babygrøt. Industriell babygrøt er svært næringsfattig grunnet prosessen den er gjennomgått, og selv om babygrøten er tilsatt jern viser undersøkelser at barn knapt klarer å nyttiggjøre jernet som blir tilsatt grøten.

Mange barn liker heller ikke babygrøt eller blir dårlig i magen av den. Hvis du ønsker å gi barnet ditt grøt kan du enkelt lage den selv som for eksempel havregrøt, bokhvetegrøt og hirsegrøt. Tilsett gjerne most frukt.

Gir du barnet ditt variert mat vil det få dekket alle sine næringsbehov. Barn får i seg nok jern gjennom leverpostei og grønne blader for eksempel.

Published in Mat