Skip to content →

Slik velger du riktig støvsuger

Viktig å tenke på ved valg av støvsuger

  • Mobilitet
  • Pris
  • Tid
  • Astma/allergi
  • Avfallshåndtering
  • Støynivå

Behovet for mobilitet avhenger selvfølgelig av planløsningen i hjemmet, samt din egen helse. For boliger med mange plan, kan det være en idé å ha én enhet per etasje. Alternativt kan man velge en kontaktløs støvsuger som går på batteri, med tilhørende ladestasjon. Disse er ofte litt enklere når du skal bevege deg opp og ned trappene, da du slipper å forholde deg til lange ledninger. Dessuten er slange og maskin mer integrert, så det er lettere å holde selve støvsugeren.

Prisen er en avgjørende faktor for mange. Undersøk om det er noen tilbud på det merket eller den modellen du har sett deg ut – her kan det være litt å spare. På denne siden er det dessuten lett å filtrere etter pris, slik at du enkelt finner fram til noe i din prisklasse.

Tid er et knapphetsgode for mange. Husarbeid kommer langt oppe på må-gjøre-listen, med tilsvarende dårlig samvittighet når man ikke rekker det. Ikke så rart, kanskje, at robotstøvsugere blir stadig mer populære på det norske markedet. Med en robot i hjemmet kan du alltid komme hjem til støvfrie gulv og tepper, uten at du har ofret husarbeidet så mye som en tanke gjennom dagens løp. De fleste typene lader seg selv ved behov, og klarer å komme seg under det meste av møbler og lignende. Kostnaden strekker seg over et vidt spenn av prisklasser, avhengig av hvilke funksjoner man ser etter.

Dersom det er støvallergi eller astma i huset, er filtreringen viktig å tenke på. Når filteret fylles med støv og rusk, sendes spilluften ut igjen, noe som kan påvirke luftkvaliteten i lengden. Dermed bør husholdninger med allergikere velge et solid filtreringssystem. Dette henger sammen med avfallshåndteringen, som kan skje enten med eller uten filterposer. For allergikere er poser helt klart å anbefale, da de har lavere utslipp til luft. Men er du av typen som glemmer å kjøpe nye filtre, eller modellen du har valgt er av den sjeldnere typen, kan en poseløs variant være et godt valg.

Det er ikke bare katter og menn som er redd for støvsugeren. Støynivået på mange av apparatene på markedet kan virke avskrekkende på mange og enhver. Spesielt om man har små barn, kjæledyr eller dårlig isolasjon mellom rommene i huset, er støynivået en viktig faktor å ta hensyn til i valget av merke og modell.

Published in bolig